Cijfers over Brussel

Welke cijfers?

Snel basisgegevens verkrijgen over de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Op deze webpagina's worden recente data over een aantal thema's opgenomen met links naar de bronnen. Via de thema's in het rechtermenu willen we de bezoeker een wegwijs bieden in de statistische informatie die op websites van de verschillende overheden en andere instanties terug te vinden is.
Sommige tabellen zijn afkomstig van officiŽle bronnen, andere kwamen tot stand op basis van enquÍtes en ander onderzoek. Voor meer informatie in verband met de totstandkoming van de gegevens en de methodologie, kan u terecht op de website of bij de referentie die als bron werd opgegeven. Voor analyses en interpretaties, verwijzen wij u graag door naar publicaties waarin deze tabellen werden opgenomen of naar literatuur die u via de BRIO-Search kan opsporen.


DE CIJFERBANK
VERGELIJKENDE DATA VOOR DE GEMEENTEN VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST EN DE VLAAMSE RAND

Onderaan een aantal tabellen kan u de cijfers per gemeente raadplegen voor meerdere jaren alsook de vergelijking met de gemeenten van de Rand in een tabel of kaart.

Voorbeeldkaart met data voor de gemeenten van het Hoofdstedelijke Gewest en de Vlaamse Rand.

 


Het behoort tot de doelstellingen van BRIO om alle relevante statistieken over Brussel en de Rand bijeen te brengen en de meest recente cijfers aan te bieden. Indien u beschikt over recentere gegevens of vindt dat bepaalde essentiŽle cijfers ontbreken, dan komen wij dat graag te weten via email


Waar komen deze cijfers vandaan?

Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) verzamelt alle kwantitatieve informatie met betrekking tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ontsluit deze statistieken per thema en via de conjunctuurbarometer op de BISA-website. De statistische gegevens worden daarnaast verspreid via de publicaties van het BISA: Minibru, Bru19 en de Cahiers en Statistische Dossiers.

Op de website van wijkmonitoring worden de 145 wijken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gedetailleerd in kaart gebracht. Via een interactieve databank, waarvoor u zich kan registreren, kunnen gegevens m.b.t. verschillende thema's per wijk worden opgevraagd en kunnen wijken met elkaar worden vergeleken.

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI en vroegere Nationaal Instituur voor de Statistiek (NIS)) vormt de voornaamste bron voor officiŽle cijfers over de Brusselse gemeenten. Op de website van het Federale Overheidsdienst FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie kan via verschillende ingangen informatie m.b.t. het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of de 19 gemeenten worden opgevraagd. Deze gegevens worden ook ontsloten via de be.STAT, een krachtige databank met sociaal-economische statistieken die op een interactieve manier kunnen worden geraadpleegd.

In opdracht van de COCOF (Commission Communautaire FranÁaise) bracht het Institut de Gestion de l'Environnement et de l'Aménagement du Territoire (IGEAT) van de ULB in samenwerking met het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn de belangrijkste lokale statistieken bijeen in fiches. Deze fiches, editie 2010, kan u hieronder downloaden. Het gaat om pdf-bestanden van telkens 10 MB.


Anderlecht
Elsene
Etterbeek
Evere
Jette
Koekelberg
Oudergem
Schaarbeek
Sint-Agatha-Berchem
Sint-Gillis
Sint-Jans-Molenbeek
Sint-Joost-ten-Node
Sint-Lambrechts-Woluwe
Sint-Pieters-Woluwe
Ukkel
Vorst
Watermaal-Bosvoorde

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie maakte eerder n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 dergelijke gemeentelijke fiches op. >> bekijk deze edities