BRIO-taalbarometer Brussel
Meertaligheid als cement van de stedelijke samenleving

Rudi Janssens
Meertaligheid als cement van de stedelijke samenleving
Een analyse van de Brusselse taalsituatie op basis van Taalbarometer 3

Brussel, VUBPRESS, 2013, 148 p.

23,95€
>>> inhoud

 

In een steeds kleurrijker en internationaler Brussel komt de relatie tussen taal en identiteit en de vraag naar een 'sense of belonging' meer en meer centraal te staan, zowel in het wetenschappelijke als in het politieke discours.
Over welk aspect men het in Brussel ook heeft, men kan niet om de taaldiversiteit als basis voor de sociale verwevenheid met de Brusselse samenleving heen. De uitdaging op zowel politiek als maatschappelijk gebied is leren omgaan met deze diversiteit.
Het boek gaat dieper in op deze complexe (taal)relaties en op de dynamiek van een meertalige en multiculturele stedelijke omgeving.
Rudi Janssens is als docent en senior researcher verbonden aan het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO) van de Vrije Universiteit Brussel waar hij als taalsocioloog verantwoordelijk is voor het taalbarometeronderzoek. Hij werkt onder meer rond taalgebruik in meertalige en multiculturele steden en regio’s, de impact van taalpolitiek op de publieke ruimte, het onderwijs in een meertalige omgeving en de relatie tussen taal en identiteit. Hij is tevens lid van de Raad van Bestuur van het Brussels Studies Institute (BSI) en het Huis van het Nederlands in Brussel.

Links naar de publicaties van vorige taalbarometers

 Links naar de samenvatting en fiches over het taalbarometeronderzoek

 

 

 

 


ERRATUM

Op p. 16 van het boek staat een fout in de tabel. De correcte tabel kan u hier vinden.